Combined 8 Bank (Senior Officer) MCQ Question Solution 2019

combined-8-bank-jagobahe.com

Combined 8 Bank MCQ Exam Question Solution. 8 Bank Senior Officer (SO) Question Solution 2019. Combined 8 Bank Senior Officer Full Question Solved. Combined 8 Bank MCQ Preli Question and Answer Sheet. Question Solution Of Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Exam. Combined 8 Bank Question With Answer 2019.

So Combined 8 Bank MCQ Solution. 8 Bank Senior Officer Question Solve. Combined 8 Bank Question Solution MCQ Exam. combined 8 bank senior officer question solution. Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Question Full Answer. 8 Bank Senior Officer MCQ Question Solution 2019.

Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Exam 2019

Combined 8 Bank officer recruit exam was held on 25 May, 2019 Saturday. And, Everyone was curious about the 8 Bank Job Exam 2019. Finally, the exam finished on the previous selected day. And, this exam is for only a post of Banks. So, listed 8 Bank will hire from this Combined 8 Bank Exam.

Finally, the exam was happens on today. So, Candidates from All the Bangladesh attend the Exam. As, we found question paper hadrd to solve. So, the competition will be more challenging. Ahsanullah University of Science & Technology (AUST) taken the exam 2019.

Listed Bank of Combined 8 Bank Senior Officer Exam 2019

As, we are seeing this exam is a 8 Bank Combined Exam. So, defiantly there are 8 Bank of Bangladesh in the Exam. The Exam is controlled by Bangladesh Banks Rules and Regulation. The Bank List is Below.

1. Sonali Bank Limited

2. Janata Bank Ltd

3. Bangladesh Krishi Bank

4. Bangladesh Development Bank

5. Karmasangsthan Bank

6. Probashi Kollyan Bank

7. Investment Corporation of Bangladesh (ICB)

8. Bangladesh House Building Finance Corporation(BHBFC)

Post and Vacancy of Combined 8 Bank Exam 2019

Post

Combined 8 Bank exam 2019 is arrange for only one post. But in previous days, the post varried. So, this time post is Senior Officer Post. And, 8 Bank will hire Senior Officer from this 8 Bank Exam.

The Most joyful news is, there is a large number of Vacancy this time. So, you wish to know the number, right? Yes, this is 1229. And this is the total number. And the posts will distribute with 8 Bank. So, the vacancy numbers are different from one Bank to other. Details vacancy are below.

Vacancy

Sonali Bank Limited will hire total 260 senior officer from this exam. Then, largest amount of vacancy Janata Bank Ltd will hire 400. Bangladesh Krishi Bank will hire as close as 397 Officers.After that, Bangladesh Development Bank will hire 12 and Karmasangsthan Bank will 107 Senior Officers.

So, Probashi Kollyan Bank will recruit total number of 36 person with this post. But Investment Corporation of Bangladesh (ICB) will wish to recruit 05 person. Finally, Bangladesh House Building Finance Corporation (BHBFC) will recruit 12 Senior Officer.

Combined 8 Bank Senior Officer Exam Result 2019

Bangla Part Solution

১ . পদ্মার পলিদ্বীপ কার রচনা – আবু ইসহাক

২. সোনালী কাবিন এর রচয়িতা কে – আল মাহমুদ

৩. অপু ও দুর্গা চরিত্র দুটি কোন উপন্যাসের – পথের পাঁচালী

৪. পায়ের আওয়াজ পাওয়া যায় নাটকের পটভূমি কি – মুক্তিযুদ্ধ

৫. নিচের কোনটি শুদ্ধ – নিশীথিনী

৬.নিচের কোন বানানটি অশুদ্ধ – দুরাবস্থা

৭. ন্যায় শব্দের বিশেষণ – ন্যায্য

৮. ণ-ত্ব বিধি সাধারণত কোন শব্দে প্রযোজ্য – তৎসম

৯. ’বলাম’ শব্দের ব উপসর্গ কি অর্থ নির্দেশ করে – সহিত (প্রশ্নে ভুল আছে বলাম এর এখানে বনাম হবে)

১০.শিক্ষায় আমাদের আগ্রহ বাড়ে, শিক্ষায় কোন কারক – করণ

১১. নিচের কোনটির পুরুষবাচক রূপ নেই – কুলটা

১২. প্রিয়ংবদা শব্দটি কোন সমাস – উপপদ তৎপুরুষ

১৩. নবোঢ়া শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি – নব+উঢ়া

১৪. বক্তব্য এর সঠিক প্রকৃতি প্রত্যয় কোনটি – বচ্+তব্য

১৫. নালিশটা অযুক্তিক কোন ধরনের বাক্য – অস্তিবাচক

১৬. যে বন হিংস্র জন্তুতে পরিপূর্ণ এক কথায় কি হবে – শ্বাপদসংকুল

English Part Solution

Fill in the gap.

17. Children must be —– in love and care. Ans: brought up

18. A family looked for a double bedroom —-for three days. Ans: suite

19. It is natural for men to wish —distinction. Ans: For

20. I am exactly like my mother. I think I have—-her. Ans: taken after

Select most closely opposite word.

21. Acute – Dull

22. Ornery – Easy

23. Voluntary – Compulsory

24. Affluence – poverty

Find The correctly spelt word.

25. Efflorescence

26. Adventitious

27. Capricious

28. Aberrant

Read the following question and answer the question.

Raisins are dried grapes that have been eaten for thousands of years. Nearly 3,500 years ago, the first raisins were discovered as grapes that were drying in the sun on a vine. In medieval Europe, raisins were used as sweeteners, medicine, and even as a form of money!


In America, raisins were first grown after an 1873 heat wave in California destroyed its valuable grape crop, leaving only dried, wrinkly, but tasty grapes on the vines. Soon, farmers began developing seedless grapes in California that were thin-skinned and sweet. These grapes would be purposely dried in the sun and became the popular dark raisin we eat and enjoy today. Later, a golden variety of raisin was made by treating grapes with a chemical called sulfur dioxide and using special methods to dry them.
Today, central California remains the center of the world’s raisin industry, producing nearly 95 percent of the world’s raisins. Its green valleys, sunny climate, and hot temperatures provide the perfect conditions for grapes that are dried into raisins.

29. Which of the following were raisins not used as? Ans: weapons

30. Golden raisins were discovered ______. Ans: after dark raisins.

31. What would be the best title for this passage? Ans: A History of Raisins

32. Which of the following has the same meaning as the word “variety” in the sentence below?
Later, a golden variety of raisin was made by treating grapes with a chemical called sulfur dioxide and using special methods to dry them. Ans: type of

Math Part Solution

33. Which of the following numbers can be removed from the set S={0,2,4,5,9} without
changing the average of the elements of the set S?

Ans: 4

34. Find the least number of five digits which when divided by 40, 60, and 75, leave
remainders 31, 51 and 66 respectively.

Ans: 10191

35. A trader sells his goods at a discount 20%.He still makes a profit of 25%.If he sells the
goods at the marked price only his profit will be?

Ans: 56.25%

36. The cost price of 19 articles is same as the selling price of 29 articles. What is loss
percentage?

Ans: 34.48%

37. While working 7 hours a days, A alone can complete a piece of work in 6 days and B
alone in 8 days. In what time would they complete together working 8 hours a day?

Ans: 3 days

38. There is provision of food in fort for 1200 soldiers for 60 days. After 15 days, 200
soldiers leave the fort. Remaining food will last for how many days?

Ans: 54 days

39. If 2 men or 3 women or 4 boys can do a piece of work in 52 days, then the same piece of
work will be done by 1 man, 1 woman and 1 boy in?

Ans: 48 days

40. In a zoo, there are rabbits and pigeons . if heads are counted, there are 200 and if legs
are counted, there are 580. How many pigeons are there ?

Ans: 110

41. P and Q invested in a business. The profit earned was divided in the ratio 2 : 3. If P
invested Rs 40000, the amount invested by Q is?

Ans: 60,000

42. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B
Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

Ans: 14700

43. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder
is 4.6 m away from the wall. What is the length of ladder?

Ans: 9.2m

44. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s
age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be?

Ans: 20 years

45. If the sum of two numbers is 22 and the sum of their squares is 404, then the product of
the numbers is?

Ans: 40

46. A tank is filled in 5 hours by three pipes A,B and C .the pipe C is twice as fast as B and B
is twice as fast as A. How much time will pipe a alone take to fill the tank ?

Ans: 35

47. What is the rate of simple interest for the first 4 years if the sum of tk 360 becomes tk
540 in 9 years and the rate of interest for the last 5 years is 6%?

Ans: 5%

48. What is the amount of equal installment, if a sum of tk. 1428 due 2 years hence has to
be completely repaid in 2 equal annual installments starting next year?.

Ans: none of these

49. In a class , the number of girls is 20 % more than that of the boys .the strength of the
class is 66 .If 4 more girls are admitted to the class , the ratio of the number of boys to that
of the girls is :

Ans: 3:4

50. If x : y = 5 : 2, then (8x + 9y) : (8x + 2y) is :

Ans: 29:22

51. Two numbers are in the ratio 3:5. If 9 is subtracted from each number, then they are in
the ratio of 12:23. What is the smaller number?

Ans: 33

52. A monkey climbs a 60 m high pole. In first minute he climbs 6 m and slips down 3 m in
the next minute. How much time is required by it to reach the top?

Ans: 37 mins

53. Two trains of lengths 105 m and 90 m, respectively run at the speeds of 45 km/h and 72
km/h, respectively in opposite directions on parallel tracks. Find the time which they take
to cross each other.

Ans: 6 sec

54. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The
distance traveled downstream in 12 minutes is?

Ans: 3.6

55. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is
the probability that none of the balls drawn is blue?

Ans: 10/21

56. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of
fencing the plot @ tk 26.50 per metre is tk.5300, what is the length of the plot in metres?

Ans: 60m

General Knowledge and Computer

57. The rocket launched from french carried how many satellites – 4

58. Professor Amartya Sen associated with – Economics

59. Each year world red cross and red crescent day is celebrated on – 8 May

60. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is – periscope

61. G-15 is an economic grouping of – 3rd world Nations

62. For galvanizing iron which of the following metals is used? Ans: Zinc

63. Study of life in outer space is known as – Exobiology

64. The first man made satellite sputnik 1 is launched by the former USSR in – 1957

65. The headquarters of organization of petroleum exporting countries is located in – Vienna

66. The longest railway line in the world, Trans-Siberian is in-  Russia

67. The instrument used to measure electric current is – Ammeter

68. Brent index is associated with – crude oil prices

69. Graphic pictures that represent an object like file folder etc. are: Icons

70. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as: Megabytes

71. Which network protocol is used to send email: SMTP

72. The program compresses large files smaller file: WinZip

73. Which components appear in the initial windows start up display?: Task bar

74. Which of the following is an example of utility: Antivirus

75. How can you update the values of formula cells if Auto Calculate mode of Excel is disabled?: F9

76. Which of the following Excel screen components can NOT be turned on or off?: None of above

77. Which enables us to send the same letter to different persons?: mail merge

78. Which of the following is not the Section Break Option?: Previous Page

79. What future you will use to apply motivation effect in between a slide exits and another enters?: Slide Transition

80. Which of the following font effect is not available in power point dialog box – Strikethrough

Combined 8 Bank MCQ Exam Question Solution Correction

As we try our best to solve the whole question. And, try to ensure all the Question Solution correct. After that whole work, its possible to have few wrong information in the Question Solution. Please Help us to improve the Solution.

If you found any wrong information or Question Solution. Rapidly leave a comment in the below. As, we can improve the Question Solution. So that, every Solution checker ca get the every solution right. Thanks for stay with us

If you found this post helpful for you. Please allot us a few minutes. Please share the post to your friends and family. Here is a link below. Click on FB, Twitter or any social icaon and share the post.

 

Share with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *